731 952 555  |  ul. Matejki 8
731 952 555  |  ul. Zaręby 22
Znajdź nas:

Lista alergenów

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie i/lub nietolerancje pokarmowe zamieszczamy wykaz alergenów w żywności oraz sposób ich oznaczania w jadłospisie:

Mleko (1)
Zboża zawierające gluten (2)
Jaja (3)
Ryby (4)
Gorczyca (5)
Orzechy (6)
Sezam (7)
Soja (8)
Seler (9)
Mięczaki (10)
Skorupiaki (11)
Dwutlenek siarki (12)
E 220 – E 227 dodawany do żywności jako środek konserwujący