Załącznik nr 1
Regulamin stołówki szkolnej działającej przy Publicznej Szkole Podstawowej nr 2
im.
Mikołaja Kopernika w Dąbrowie
Tarnowskiej
Na podstawie art. 67a. ust. 3 Ustawa z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty tekst jednolity: (Dz. U. z 2004 r., Nr 256, poz. 2572 z późn. zm.) w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę, zgodnie z zarządzeniem nr 6/12/13 dyrektora szkoły od 1 listopada 2012 r. obowiązuje następujący regulamin stołówki szkolnej działającej przy Publicznej Szkole Podstawowej nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Dąbrowie Tarnowskiej, który stanowi załącznik nr 1 do wyżej wspomnianego zarządzenia.
1. W celu zapewnienia prawidłowej realizacji zadań opiekuńczych, w szczególności wspierania prawidłowego rozwoju uczniów, szkoła prowadzi stołówkę.
2. Stołówka szkolna przygotowuje posiłki w zależności od potrzeb osób korzystających i możliwości organizacyjnych.
3. Posiłek składa się z jednego dania obiadowego.
4. Do korzystania z posiłków w stołówce szkolnej uprawnieni są:
· uczniowie, wnoszący opłaty indywidualne
· uczniowie, których dożywianie dofinansowuje Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Dąbrowie Tarnowskiej oraz mogą także inni sponsorzy
· nauczyciele i pracownicy zatrudnieni w szkole, wnoszący opłaty indywidualne.
4.
5.
Zapisy uczniów na posiłki w stołówce szkolnej dokonywane są na
podstawie karty zgłoszeń podpisanej przez rodziców lub prawnych opiekunów
ucznia, złożonej u kierownika świetlicy.
5.
6. Uczniowie,
którzy otrzymują dofinansowanie do posiłków ze środków z Miejsko -
Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Dąbrowie Tarnowskiej lub innych źródeł
są zwolnieni z opłat.
6.
7.
Posiłki
wydawane są w godzinach od 11.20 do 13.00.
7.
8.
W
przypadku zgłoszonych wcześniej wyjazdów klasowych na wycieczki, wyjść do
kina czy lekcji w terenie, zawodów itp. obiad może być wydany do godz. 14.00.
9. Opłatę za obiady należy uiszczać z góry do 10 dnia każdego miesiąca żywieniowego.
10. Opłaty miesięczne należy dokonać bezpośrednio u kierownika świetlicy, sekretarki, intendentki, które potwierdzane są dowodem wpłaty na numerowanym kwitariuszu z pieczątka i podpisem kierownika świetlicy, sekretarki, intendentki. Oryginał otrzymuje wpłacający, kopia pozostaje do rozliczenia dokumentacji stołówki.
11. Wysokość opłaty za jeden posiłek jest określana przez dyrektora szkoły w porozumieniu z kierownikiem świetlicy, na podstawie kalkulacji kosztu i podawana w formie zarządzenia w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę
12. Zarządzenie stanowi każdorazowo załącznik do niniejszego regulaminu.
13. Uczniowie ponoszą odpłatność równą kosztowi produktów zużytych do przygotowania posiłków.
14. Pracownicy
zatrudnieni w szkole ponoszą koszty zakupu
produktów spożywczych i koszty związane z przygotowaniem posiłków tj.:
energia elektryczna, gaz, woda i
kanalizacja, środki czystości, wynagrodzenia pracowników stołówek łącznie
z pochodnymi. Opłaty za obiady
pracownicy szkoły dokonują także u kierownika świetlicy w dniu zakupu posiłku.
1
15. W
sytuacjach wzrostu kosztu produktów w trakcie roku szkolnego dopuszcza się możliwość
zmiany odpłatności, po poinformowaniu korzystających
ze stołówki.
16 W przypadku usprawiedliwionej nieobecności
osób korzystających z posiłków nastąpi korekta w opłacie w miesiącu następnym.
Dokonuje jej kierownik świetlicy. Natomiast jeżeli nieobecność nie została
zgłoszona koszty posiłku nie będą odliczone.
17.
Korekta opłat nastąpi pod warunkiem zgłoszenia w sekretariacie szkoły
lub kierownikowi świetlicy nieobecności dziecka w przeddzień o dowolnej porze
czy też w dzień absencji do godz.
7.30
18.
Rezygnację
z korzystania ze stołówki szkolnej należy zgłosić kierownikowi świetlicy,
najpóźniej w przeddzień zaprzestania posiłku.
19. Dyrektor
placówki może zwolnić ucznia z całości lub części opłat w przypadku
szczególnie trudnej sytuacji materialnej rodziny lub w uzasadnionych sytuacjach
losowych.
20. Podczas
wydawania obiadów zabrania się pobytu w pomieszczeniach stołówki osobom
niespożywającym posiłków.
21.
Uczniowie
korzystający ze stołówki zobowiązani są do pozostawiania kurtek w szatni,
a tornistrów w klasie lub przed stołówką.
22. Podczas pobytu w stołówce uczniowie zachowują się kulturalnie a nadzór nad uczniami sprawuje nauczyciel dyżurujący, zgodnie z grafikiem dyżurów.
23. Po spożytym posiłku naczynia i sztućce należy odstawić do wyznaczonego okienka.
24. W stołówce na tablicy ogłoszeń oraz na stronie internetowej wywieszony jest aktualny jadłospis.
25. Za czystość pomieszczenia stołówki odpowiadają pracownicy kuchni.
26. Każda osoba uprawniona do korzystania z posiłków w stołówce szkolnej jest zobowiązana do bezwzględnego przestrzegania niniejszego regulaminu.
Regulamin
wchodzi w życie z dniem 1 listopada 2012 r. i podaje się do wiadomości ogólnej
przez umieszczenie na tablicy ogłoszeń w stołówce i stronie internetowej
szkoły