Dzień
Jabłka
19 maja upłynął w naszej szkole pod znakiem jabłka. W tym dniu w ubiorze
uczniów dominował kolor czerwony i zielony.
Uczniowie, nauczyciele, pracownicy i rodzice byli częstowani kawałkami
jabłek. Każdy je lubi,więc zjadał
ze smakiem. Chcieliśmy w ten
sposób wpłynąć na zmianę nawyków
żywieniowych wielu uczniów, dla których II śniadanie to nadal
niezdrowe i słodkie przekąski oraz gazowane napoje. Jabłka to owoce
znane od wielu lat. Przywędrowały do nas z Azji
Mniejszej. Jabłka zawierają wiele witamin, jednak najważniejszą jest witamina C, dzięki czemu
jabłka wspierają
układ odpornościowy. Najwięcej witaminy C jest
pod skórką, dlatego trzeba zjadać jabłka surowe. Te zdrowe
owocenie tylko pomagają nam schudnąć, ale również są
eliksirem młodości, uwielbia je nasze serce, poprawiają urodę, dbają o
nasze zęby.
„Dzień Jabłka” został
zorganizowany w ramach realizacji zadań programów „Trzymaj Formę” i „WF
z klasą”. Jego organizacją zajęły
się panie Małgorzata Gawlik,
Jadwiga Miś, Małgorzata Panek- Sojka i
Jadwiga Wróbel.
Pamiętajcie-
co dzień trzeba jeść owoce i warzywa!
Opracowała- Małgorzata
Panek-Sojka